De Beste IP Camera
Wat is het verschil tussen IP- en CCTV-camera's?

Wat is het verschil tussen IP- en CCTV-camera's?

Geplaatst door 18-01-2023 11:02 door Rianne Wesselink

Als je beveiligingssystemen voor je huis of bedrijf overweegt, zijn twee van de populairste systemen die je waarschijnlijk tegenkomt IP bewakingscamera's en gesloten circuit televisie (CCTV).

Beide systemen bieden waardevolle functies en kunnen nuttig zijn om veiligheid en beveiliging aan je eigendom toe te voegen, maar het zijn twee heel verschillende systemen.

IP camera's, of internet protocol camera's, zijn moderne bewakingssystemen die het internet gebruiken om je toegang te geven tot je bewakingsbeelden vanaf elk apparaat dat verbonden is met het internet. Dit gebeurt vaak via een app op je smartphone of tablet, waarmee je de beelden kunt bekijken, controleren en beheren. IP-camera's hebben ingebouwde infraroodsensoren, die een betere beeldkwaliteit mogelijk maken, zelfs bij weinig licht. IP-camera's maken ook meer geavanceerde functies mogelijk, zoals bewegingsdetectie, gezichtsherkenning, en meer.

Gesloten televisiecamera's zijn meer traditionele beveiligingscamera's en worden aangesloten op een bedraad systeem. Deze systemen hebben DVR's en monitoren die via een bekabelde verbinding zijn aangesloten. Ze kunnen niet op afstand worden benaderd en er moet iemand fysiek aanwezig zijn om de beelden te bekijken. De beelden van CCTV-camera's zijn over het algemeen van mindere kwaliteit en het systeem is minder moeiteloos te bedienen dan de IP-camera.

Bij de keuze tussen IP- en CCTV-camera's zijn de belangrijkste overwegingen de kenmerken en mogelijkheden van elk systeem, de omgeving die bewaakt wordt en het budget dat je beschikbaar hebt. IP camera's kunnen duurder zijn, maar bieden waarschijnlijk meer mogelijkheden, betere beeldkwaliteit en eenvoudiger bediening. CCTV-camera's kunnen betaalbaarder zijn, maar hebben niet dezelfde mogelijkheden als een IP-camera.

Uiteindelijk is de keuze tussen IP- en CCTV-camera's afhankelijk van de gebruiker. Rekening houdend met je budget, de functies en mogelijkheden die je nodig hebt, en de omgeving die bewaakt wordt, kun je een keuze maken tussen de twee systemen.